Annons
Annons


Hur ska man göra när man äter ute?


Det är så roligt när ni kommenterar, jag blir så glad. Det är även så himla roligt att få veta vilka ni är, det är ju för er jag bloggar! Igår fick jag en fråga angående hur jag tänker när jag äter ute/borta och jag tänker så här:

Annons

Jag har lärt mig att jag är en person som antingen gör allt eller ingenting, så min största utmaning är att hitta en balans i livet. När jag var yngre så hade jag, som säkert många andra, en del problem med maten och kunde vissa perioder äta väldigt lite och andra väldigt mycket. Samma sak gällde träningen, antingen kunde jag träna varje dag eller så kunde det gå månader utan någon träning alls.

De senaste åren har jag jobbat väldigt mycket med att hitta balansen i livet och kunna njuta av allt och inte behöva avstå från saker jag tycker om. Det är väldigt viktigt för mig att inte bli för extrem. Ett tänk som har hjälpt mig, är att istället för att förbjuda mig att göra eller äta vissa saker, så tänker jag att 80-90% får vara det jag vet jag mår bra av (t.ex. träning och nyttig mat) och 10-20% det som jag gillar (t.ex. äta sötsaker eller ha en utekväll på stan).

Det kanske låter strikt men det fungerar väldigt bra för mig och jag behöver aldrig tänka på det längre. Jag vet att jag mår bra av att äta bra och näringsrik mat och det ger mig mycket energi, vilket gör att mina hälsosammare val aldrig blir tråkigt eller ett hinder i livet. Jag vet även att den där känslan efter ett hårt träningspass aldrig kan ersättas med att ha legat på soffan hela dagen och ätit massa godis. Däremot måste man lyssna på kroppen och har det varit en vecka med mycket att göra på jobbet eller i skolan och man samtidigt tränat mycket, så kanske det är just det som kroppen behöver. Det viktigaste är att lära sig lyssna på sin egen kropp och sedan är det viktigt att man njuter av sitt val och inte får dåligt samvete.

För att komma till poängen när det gäller vad man ska äta när man är borta eller ute så försök att tänka hur ofta du gör detta. Om man blir bortbjuden någon gång i veckan eller i månaden så ät vad som bjuds och njut av det. Detsamma gäller om man äter på restaurang. Livet skulle bli så tråkigt annars. Däremot har jag en väldigt känslig mage så när jag äter ute brukar jag tänka på vad min kropp mår bra av och välja ett nyttigare alternativ. Det kan t.ex. vara fisk och grönsaker. Jag brukar även ta för mig och fråga servitören om de kan göra en specialare (jag är laktosintolerant och försöker undvika gluten då jag får ont i magen av det) och det brukar aldrig vara problem. Om jag och mina kompisar går och fikar brukar jag först tänka efter om jag är hungrig. Är jag inte hungrig tar jag en te och ”sympatiäter” aldrig bara för de andra äter en bakelse. Jag står på mig då det är min kropp och jag äter precis det jag själv vill, trots kommentarer som ibland kan komma.

Hoppas detta långa inlägg kan vara till någon hjälp och ställ gärna frågor i kommentarsfältet om ni undrar över något mer.

1 kommentar | Translate


AnnonsLaddar