Annons
Annons


Hemmagjord barnmat till Nico som nu är 6 månader


smakportioner_Nico

Jag har fått en del frågor angående hur jag gör med mat till Nicolas. Så jag tänkte dela med mig detta inlägg.

När han var 4 månader, märkte jag att han var väldigt intresserad av mat. Då började jag att ge honom smakprov från min egen mat, genom att doppa mitt finger i maten. Han tyckte det var väldigt gott och spännande. Blev nästan ledsen direkt när han inte fick mer. Men man måste ju vänja in mat och inte gå för snabbt fram.

Annons

Efter någon vecka började jag ge lite ”större” portioner i form av teskedar av hemmagjorda puréer, t.ex. frukt och rotsaker. Det är en självklarhet för mig att göra maten till honom själv. Jag gör ju den mesta maten till mig själv från grunden.

Inget ont emot de som köper barnmat, alla gör så gott det kan. Självklart kommer även jag köpa det ibland, men tänker ha ett ”80/20 tänk” även till honom (som till mig själv). Med det menar jag 80% av det han får ska vara mat som är lagad från grunden och 20% får vara undantag när man är på språng eller inte hinner helt enkelt. Jag tycker det är väldigt viktigt att ge näringsrik mat. Det är någonting jag prioriterar till mig själv och även till Nicolas. Till mig själv gör jag nästan alltid färgrik mat för att det ska vara roligt att äta och det vill jag även ge till honom. Älskar att mat finns i alla regnbågens färger!

Jag har successivt ökat mängden mat till honom eftersom han älskar mat. Dessutom har amningen blivit mer besvärlig då han har svårt att fokusera, sätter i halsen och tittar på annat. Så jag håller på att introducera mer och mer mat och nu när han är 6 månader äter han en hel portion gröt som han får till frukost. Till mellis får han amning och någon fruktpuré och till middag har jag börjat ge rotmos som är snällt mot magen. Igår fick han en blandning av sötpotatis, broccoli och palsternacka – mycket uppskattat! Jag kokar rotfrukterna separat och mixar med en stavmixer. Sedan fyller jag fryskuber och förvarar i frysen – så himla smidigt.

Det är så roligt att han älskar mat så mycket, då det är någonting jag älskar och även Magnus!

 

Kommentera | Translate


AnnonsLaddar