Annons
Annons


Mina bästa foto- & stylingtips för en ”instagramvänlig” bildHej mina vänner! Idag tänkte jag dela med mig annat än recept med er. Som ni vet så älskar jag att göra smoothies och bakverk och få det att se fint ut på bild. Det kan tyckas vara enkelt, men för att vara ärlig så krävs det tid. En bild som jag delar med er kanske det finns 50 varianter av i olika vinklar och bakgrunder. Det blir lättare och lättare för varje gång men det krävs övning i början och även lite redigeringskunskaper. Nedan har ni mina bästa tips!

Annons

1. Övning ger färdighetDet kanske inte låter som världens roligaste men som med allt, krävs det att man lägger ner lite mer tid i början. Alla börjar från någonstans. Skratta inte nu men ovan ser ni två av mina första bilder på instagram för ca 2,5 år sedan. De är fotade med mobilkameran (kanske iPhone 4?) Det var när jag la upp dem och jag märkte att det blev uppskattat, som jag blev sugen på att utvecklas inom matfotografering. Lite annorlunda bilder från nu väl?

Vilken av bilderna tycker ni är mest tilltalande?

2. Ljussättning
Detta skulle jag säga är det absolut viktigaste. Med rätt ljus behöver man inte världens bästa kamera och inte heller redigera bilden så mycket i slutändan, så man sparar tid. Med ljussättning menar jag att det värsta som finns är gult ljus från lampor.  Det ljus man är ute efter är dagsljus från ett fönster (därav något svårt att jobba med matfotografering på vintern i detta land). När jag fotar släcker jag alla lampor i köket och lägenheten för att ljuset ska bli mer åt det blå hållet. Om det inte är tillräckligt ljust då så ställer fotar jag i fönsterkarmen, som på bilden ovan till vänster.

3. Kontraster och bakgrundPå första bilden är yoghurten färglös och hade försvunnit mot en vit bakgrund, men det fixades genom att använda en färgglad träskiva istället. Andra bilden är så färgglad i sig själv och då vill jag att fokus ska ligga på själva glasburkarna, vilket gjorde att vitt funkade utmärkt.

Jag brukar ofta göra ganska färgglada rätter och då poppar ofta färgerna mer mot en neutral bakgrund, till exempel marmor. En svart eller grå stenskiva skulle också fungerat bra (men har ingen sådan hemma). Man får helt enkelt prova sig fram och ofta ser man felet genom kameralinsen och inte alltid i verkligheten.

4. Editering och beskärningVilken bakgrund tycker ni ser mest tilltalande ut?

Ibland provar jag mig fram med olika underlag men jag har (som ni nog vet) min favorit och det är marmorskivan. Däremot är det roligt att prova andra underlag och till exempel använda en träskiva. Som ni ser på den vänstra bilden ovan kan den gula färgen nästan ta över i träskivan. När man editerar kan man då dra ner mättnaden i färgen på trät, för att fokus ska hamna på raw food bollarna i bilden ovan. Det är ju dem jag vill att man ska fokusera på och bli sugen på.

Ovan till vänster är en oredigerad bild och till höger en redigerad och beskuren bild. Ofta kan en bild se ganska tråkig ut när den är fotad, men den blir genast mer spännande beroende på hur man beskär den. Som ni ser har jag även dragit ner den blå färgen och ljusat upp hela bilden så den blir mer vit, samt förstärkt färgerna på hallonen. Jag brukar tänka att bilen ska se ut som den gör i verkligheten och även förstärka lite färger för att det ska poppa mer.

5. Rekvisita

När det kommer tillrekvisita har ni säkert sett att jag gärna använder mig av bland annat blommor. Detta för att jag tycker det är vackert och då kan den färdiga bilden bli som ett litet konstverk. Ofta plockar jag blommor när jag är ute på promenad eller så lånar jag från blombuketten hemma och lägger sedan tillbaka blommorna när jag lånat klart dem. För att få en mjukare känsla kan jag ibland lägga en handduk i ofokus i bakgrunden. Gärna i en färg som ger kontraster. Även skrynkliga tidningar kan fungera som rekvisita.

Man får helt enkelt låta kreativiteten flöda och prova sig fram. Ibland misslyckas jag totalt och ibland blir det en riktig hit. Det tar ett tag att hitta ”sin egen stil”. Hoppas den här tipsen kan hjälpa till på traven i fotodjungeln 🙂

 

Följ mig på instagram här >> @shakeforshape

Kommentera | Translate


AnnonsLaddar