Annons
Annons


Lilljulafton


julbild
Igår firade vi lilljulafton här hos oss tillsammans med våra familjer. Vi bakade cheesecake och lussebullar, drack glögg och öppnade paket. Så himla mysig söndag men var helt slut efteråt. Bakade cheesecake till sent på lördagkvällen och lussebullar hela morgonen igår. Bullarna blev succé men tyvärr inte så nyttiga. Men man måste ju njuta av julen också. Nedan är receptet på lussebullarna, de var fantastiskt saftiga då vi gjorde dem med mandelmassa.bullar

Annons

Ingredienser (ca 32 st bullar)
• 50 gram jäst
•100 gram mjukt smör i bitar
• 5 dl standardmjölk
• 250 gram kesella 10%
• 2 gram saffran
• 1,5 dl socker
• 0,5 tsk salt
• 1 st ägg
• 17 dl vetemjöl special
Fyllning
• 200 gram smör
• 400 gram mandelmassa
• 1 dl socker
• 1-2 tsk vaniljsocker
• 2 st ägg
• Pärlsocker till garnering
• Flagad mandel till garnering

Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, smör, salt, ägg och de mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Jäs 1-1½ timme.
2. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut två stora plattor. Bred smör på dessa, strö över socker, vaniljsocker och riv över mandelmassa. Rulla ihop och skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa 30 min.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Strö på mandel och pärlsocker
4. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 min tills bullarna fått färg.

 

Kommentera | Translate


Annons



Laddar